středa 12. října 2016

KAŠTAN  JÍROVEC      (Aesculus hippocastanum)

Kaštany nejen na zvířátka…
Také jste si jako děti dělali zvířátka z kaštanů? A věděli jste, že kaštany umí léčit? Původ kaštanu nebo-li jírovce maďalu je na Balkánu a v Malé Asii. Nyní se pěstuje také ve všech evropských zemích. U nás se vysazuje ve stromořadích a místy i zplaňuje. Užívanou částí je květ, kůra a loupaný plod.
Jak kaštan léčí?
K hlavním účinným látkám kaštanu patří aescin, třísloviny a flavonoidní glykosidy. Tyto složky se podílí na zvyšování elasticity cévních stěn a zvyšují oběhovou rychlost proudění krve. Zároveň zlepšují žilní odtok a tím zabraňují vzniku otoků. Důležitý je i jeho výrazný protizánětlivý účinek.
Kdy Vám jeho léčivé vlastnosti pomůžou?
Jestliže Vás trápí bolesti kloubů a svalů, otékají Vám klouby nebo jen hodně sportujete, pak Vám můžeme kaštan doporučit. Pro své příznivé působení na krevní oběh a elasticitu cévních stěn Vám kaštan ve formě gelu určitě pomůže. Zejména po sportu je vhodný k masážím bolestivých a naražených míst na končetinách.
Pokud ve svém zaměstnání celý den stojíte, určitě víte, co to znamená mít nohy „jako z olova“.
Jemnou masáží gelem s výtažky z kaštanu tento pocit „těžkých nohou“ snadno odstraníte.
Dělají-li se Vám na nohou křečové žíly, určitě účinky kaštanu oceníte. Kaštanový extrakt totiž působí příznivě na cévní systém, především na žíly a tak zlepšuje jejich prokrvení a snižuje bolestivost nezánětlivé formy křečových žil. Do pokožky vmasírujte takové množství gelu, jaké pokožka absorbuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat