středa 12. října 2016

ECHINACEA


je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás. Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk. Pro vědu ji objevil dr. Meyer koncem 19. století. Na jeho cestách mu prozradila jedna Indiánka, že echinacea roztlučená mezi kameny a přiložená na poraněné místo zhojí všechny rány.
Jméno echinacea je odvozeno od řeckého slova echinos, což znamená ježek. Echinacea připomíná svým květem naši dobře známou kopretinu, jejíž střed je ale plochý. U echinacei ze středu vystupují pichlavé, ježaté útvary, soubory drobných květů uprostřed složeného květenství, nastavené jako by k obraně.
Rostlina je využívána celá, nejúčinnější drogou je kořen, potom květ a nakonec list. Kořen se sbírá na podzim, květ a list v době květu.

  • Echinacea má celou řadu léčivých účinků. 
  • Po zevní aplikaci hojí rány a zranění. 
  • Vliv na zvyšování imunity organismu. 
  • Vede k aktivaci bílých krvinek, lymfocytů, které jsou schopny pohltit původce infekce přímo v organismu člověka a také produkovat protilátky. 
  • Vykazuje značnou antibiotickou aktivitu, a to nejen proti bakteriím, ale také proti virům.
  • Echinacea se používá k prevenci infekčních onemocnění a celkovému posílení imunity
  • k léčbě kataru horních cest dýchacích, chřipky, angíny či obyčejného nachlazení, chronických zánětů močového měchýře, ženských pohlavních orgánů, prostaty, zánětu mízních uzlin a při sklonech k hnisání.  
  • Pokud se uchýlíme k domácí výrobě, nejúčinnější formou je tinktura. K ní potřebujeme 100g kořene (nebo 113g květů nebo 125g listů) a 500ml čistého lihu o koncentraci 60-65%. Čerstvou drogu ( tinktura ze sušené drogy je méně účinná ) přelijeme lihem a necháme po dobu sedmi dní stát za občasného protřepání při pokojové teplotě v uzavřené nádobě. Osmý den necháme ustát a tinkturu zfiltrujeme. K prevenci se používá jedna lžička tinktury ráno na lačno. V době, kdy kolem nás zuří chřipková epidemie, bereme jednu lžičku také večer. V době nemoci se doporučuje užívat jednu lžičku každé 3 hodiny. 
  • Echinacea není součástí čajových směsí, protože sušením se její účinnost podstatně snižuje. Přesto ji ve formě čaje volíme tehdy, kdy přítomnost lihu vadí, t.j. při jaterních chorobách a v těhotenství. Echinacea je netoxická, nejsou známy žádné kontraindikace ani nežádoucí účinky.



Díky všeobecnému poklesu imunity vysoce civilizovaného lidstva se k této indiánské bylince upírají naděje světové farmacie. Kromě prevence infekčních chorob, která byla vědecky prokázána, patří k jejím přednostem i to, že se člověk při jejím pravidelném užívání subjektivně lépe cítí.

Žádné komentáře:

Okomentovat