středa 12. října 2016

HEŘMÁNEK  PRAVÝ

Není Kamilka jako Marunka…
Heřmánek lékařský má spoustu rozmanitých jmen. Lidově byl nazýván také kamilka, marunka, harmaníček či rumánek. Je pravděpodobně nejznámější ze všech léčivek. Roste především na teplých místech na polích, podél cest a na rumištích. Tato léčivka s něžnými drobnými kvítky je rozšířena v Evropě, Asii, v Severní Americe a v Austrálii. Kvete od května až do září.
Léčivé vlastnosti heřmánku
Heřmánek má výrazné protizánětlivé a dezinfekční účinky. Těch se využívá při léčbě zánětů kůže a sliznic. A to je důvodem, proč bývá často přidáván nejen do mastí s hojivými účinky, ale i do koupelí.
Jako čaj jej můžeme pít i při nachlazení a zánětech močových cest.
Dalšími vlastností heřmánku je jeho pozitivní působení na zažívací systém. Pomáhá uvolňovat křeče, působí proti nadýmání, při žaludečních a střevních obtížích.
Kdy si dám heřmánek?
Jste nachlazeni? Máte suchou a popraskanou pokožku na rukou? Trápí Vás žaludeční či střevní obtíže? A co Vaše dítě, netrpí na nadýmání bříška?
Heřmánek Vám pomůže. Při nachlazení potlačuje zánět. Vaše suché a popraskané ruce zregeneruje a zvláční. Váš žaludek uklidní a působí také proti průjmu a nadýmání. Máte-li doma malé miminko, dobře víte, jaké trápení mu může způsobit nadýmání bříška. Snadná pomoc. Stačí miminku bříško jemně namasírovat masážní emulzí s heřmánkem. I proto je heřmánek nenahraditelnou léčivkou a to nejen v dětském lékařství.
A kde heřmánek seženete?
Pakliže jste v létě jeho květ nesbírali, bude třeba si jej zde objednat. 

Žádné komentáře:

Okomentovat