pondělí 10. října 2016

BRUSINKA - BRUSINKA
Účinně napomáhá při:
  • zánětech močového měchýře, ledvin a močového ústrojí.
  • při inkontinenci, slabém močovém měchýři.
  • při infekčních průjmech, zlepšuje střevní peristaltiku. 
Účinné látky se lépe uvolňují do výluhu – tinktury, která je účinnější než čaj. Plody se mohou terapeuticky užívat maximálně dva měsíce.
 
Obecný popis:
Brusinka je plazivý keřík dorůstající do výšky 15 - 25 cm. Nadzemní stonek i rozvětvený oddenek má zdřevnatělý. Na zelených ojíněných větvičkách rostou vejčité listy. Svrchní strana listu je zbarvena tmavozeleně leskne se, spodní strana je šedomodrá až šedozelená a matová.
Květy v květenství hroznu rostou na krátkých stopkách. Barva květu je bílá přes narůžovělou do růžové. Koruna okvětí je zvoncovitá se čtyřmi korunními lístky, kalich okvětí je pouze blanitý s pěti květními lístky, trojúhelníkovou čnělkou a 8–10 tyčinkami. Kvete od května do července.
Plody - brusinky jsou červené bobule. Jsou jedlé, kyselé nahořklé, dozrávají v srpnu až říjnu.
Používaná část:
List, plod, pupen
Způsob použití: List se používá ve formě bylinného čaje, nejlépe ve směsi s dalšími bylinami. Plod se používá ve formě bylinného čaje, nejlépe ve směsi s dalšími bylinami, ale také se z něj vyrábí různé likéry, kompoty a šťávy. Je možné jej konzumovat i syrový nebo sušený. Pozor! Plody proslazené bílým cukrem nejsou léčivé!

Žádné komentáře:

Okomentovat